Thursday, December 15, 2011

AUKU..relevan atau tidak?

KUALA LUMPUR 12 Dis. – Draf pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 dijangka dibentangkan di Parlimen pada Mac tahun depan, kata Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.
Beliau berkata, kementerian, melalui Jawatankuasa Pindaan AUKU, akan mendapatkan pandangan menyeluruh daripada pihak universiti berhubung cadangan pindaan kepada Seksyen 15 AUKU 1971 itu sebelum draf tersebut disiapkan sebelum akhir bulan depan.
Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata, jawatankuasa ini bertujuan mendapatkan pandangan institusi pengajian tinggi (IPT) dan akan melihat AUKU secara keseluruhan berikutan cadangan meminda Seksyen 15 bagi memastikan seksyen lain di dalam AUKU adalah selari dengan cadangan pindaan.
Langkah itu, katanya, bagi memastikan pindaan AUKU adalah selaras dengan peruntukan di dalam Perlembagaan Persekutuan khususnya Perkara 10 mengenai hak-hak bersuara, berpersatuan dan berkumpulan secara aman.
Seksyen 15 AUKU 1971 menyebut pelajar atau pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar dilarang bersekutu dengan persatuan kecuali sebagaimana diperuntukkan di bawah Perlembagaan, atau diluluskan oleh Naib Canselor.
Khaled berkata, kerajaan telah bersetuju untuk meminda AUKU dengan menekankan kepada dua prinsip iaitu membenarkan mahasiswa terlibat dalam aktiviti serta parti politik di luar kampus, dan mengekalkan kampus sebagai entiti yang bebas daripada aktiviti politik kepartian. – Bernama

No comments:

Post a Comment